Arbetsskador
Metallskräp trolig orsak bakom magnesiumexplosion

Explosionen på Finnveden Gjutal som skadade två orsakades troligen av att det kom ner järnutfällningar i det smälta magnesiumet.
Olyckan inträffade den 25 januari. Två män skadades och fick köras akut till Linköpings sjukhus. Där har de vårdats sedan dess.
Finnveden Gjutals vd Stefan Gustafsson har förhoppningen att båda ska komma tillbaka i arbete så småningom.
- Men det är olämpligt för en brännskadad att arbeta i värme.
Stefan Gustafsson tycker sig ha kommit långt med olycksfallsutredningen.
- Som vi ser det nu så är det glödskal som har kommit ner i metallen. Det är vår bedömning i dagsläget är det mest sannolika scenariot, säger Stefan Gustafsson.
Vad är glödskal?
- Det är en järnutfällning från ugnen. Det kan vara från degeln eller från locket. I samband med det arbete männen gjorde har glödskalen släppt från ugnen och hamnat i den smälta metallen och orsakat en reaktion. Det har varit den utlösande faktorn.
Är det enkelt hänt att glödskal kommer ner i den smälta metallen?
- Enkelt och enkelt. Innan explosionen pågick ett underhållsarbete på locket. Man knackade bort metall. Det är inte helt uteslutet att det lossnade oxidpartiklar och glödskal som åkte ner i metallen med kraft. Om det lägger sig på ytan händer ingenting speciellt, men det är när glödskalen hamnar under metallen som det kan bli farligt, säger Stefan Gustafsson.
Gjutal har använt extern expertis för utredningen. Företaget har också samarbetat med Gjuteriföreningen. Stefan Gustafsson vill inte framstå som tvärsäker. Men det finns en rad misstänkta faktorer som han nu utesluter.
- Vi kan till exempel utesluta att det har varit fukt inblandat. Fukt skulle annars kunnat orsaka en kraftig explosion.
- Användandet av skyddsgaser är helt korrekt och har inte haft någon negativ inverkan på händelseförloppet.
- Vi har undersökt metallens sammansättning och där hittar vi inte heller något som avviker från det normala.
I fortsättningen ska underhåll och rengöring på ugnen göras när den är kall. Personalen ska bära skyddskläder som är helt brandsäkra. Man ska också bära visir och hjälm.