Övriga Nyheter

Tips: Så tacklar du härskarteknikerna

Se upp för härskarteknikerna på jobbet. Foto: Chris Rout / Alamy

Känner du dig nedtryckt, tystad och förödmjukad i situationer på jobbet utan att egentligen förstå hur det går till? Då är du förmodligen utsatt för härskarteknikens subtila elakheter och behöver läsa de här tipsen på hur du sätter stopp.

Publicerad

Trots att begreppet härskarteknik funnits i över 70 år är det fortfarande lika aktuellt. Tidningen Chef presenterar fem tips ur Rebecka Bohlin och Sara Bergs nya bok Fem härskartekniker, femtio motståndsstrategier.

1: Osynliggörande

Det är inget konstigt med att bli avbruten ibland men är det en slump att vissa personer aldrig får prata till punkt på mötet?

– Ställ frågor till dem som inte brukar få några. Prova att bli tyst om du märker att någon inte lyssnar på dig och invänta deras uppmärksamhet. Det blir en markering som gör det svårare för dem att fortsätta sitt beteende.

2: Förlöjligande

Du vill säkert inte framstå som en humorlös när alla skrattar, även om det på din bekostnad. Att bli klappad på huvudet eller få kommentarer om utseende snarare än arbetsinsats är också svårt kritisera. Men det känns.

– Säg ifrån. Så säger du inte till mig räcker långt. Det behöver inte vara några långa dräpande svar. Får du svaret att det bara var ett skämt, så säg att du förstår det, men att det var inte roligt för dig.

3: Undanhållande av information

Spontana möte där vissa utesluts, eller kallelser och underlag som bara når vissa handlar ofta om informella beslutsvägar som flyter ihop med kompisrelationer och fritidsaktiviteter.

– Se över den interna kommunikationen. Dela själv med dig av information som andra kan ha nytta av. Bordlägg frågor tills alla som bör ta del av underlaget har gjort det. Identifiera och ifrågasätt informella grupper som exkluderar av vissa.

4: Dubbelbestraffning

Omgivningen är kritisk och letar fel. Var uppmärksam på när det handlar om dubbelbestraffning, det vill säga att du bestraffas hur du än gör.

– Lyssna på dig själv, stå upp för din yrkeskunskap och ta din egen bedömning av situationen på allvar. Försök inte att vara alla till lags utan svara ärligt ja eller nej, utan att få dåligt samvete.

5: Påförande av skuld

Den här härskartekniken är ofta svårast att komma åt eftersom den sår självförakt.

– Försök att intellektualisera situationen, distansera dig och se realistiskt på saken. Fundera över vad du egentligen har att skämmas för, lyft bort den från dig själv och lägg den där den hör hemma. För inte vidare skitprat om kollegor. Säg ifrån när rykten uppstår.