Arbetsskador
Helikopterolycka berodde inte på oerfarenhet
Det tycks inte vara bristfällig träning eller för lite erfarenhet som ligger bakom tisdagens helikopterolycka i Småland då fyra officerare omkom.
- Vi ser inga sådana akuta brister i det här fallet, säger utredningschef Agne Widholmvid Statens Haverikommission.
Han vill inte föregripa utredningen, men att det skulle ligga för lite flygtimmar hos besättningarna bakom händelsen är alltså något han redan i princip kan avskriva.
Olyckan, där två av försvarets Helikopter 9 kom för nära varandra och havererade, har från första början kopplats ihop med att piloterna flyger betydligt färre timmar per år nu än på 1990-talet. Agne Widholm medger att antalet flygtimmar – ett av måtten på erfarenhet - rent allmänt hänger ihop med hur bra helikopterbesättningar presterar.
- Med färre flygtimmar kan man inte göra lika svåra uppdrag.
Olyckan inträffade vid ett rutinbetonat transportuppdrag. Helikoptrarna skulle hämta hem en spaningspatrull. Enligt Agne Widholm var vädret bra vid tiden för olyckan.
Statens Haverikommission har hittills intervjuat ett 20-tal ögonvittnen vid platsen för haveriet. Vrakdelarna efter de två helikoptrarna flyttas till Halmstad för undersökning. Agne Widholm har dessutom besökt F17 i Ronneby där de fyra officerarna var baserade.
- Vi har haft många allvarliga helikopterolyckor i försvaret de senaste åren. Det är alarmerande, säger Agne Widholm.
I augusti 2000 omkom tre officerare när en Helikopter 10 på fjällräddningsuppdrag kom för nära en bergvägg vid Tarfalamassivet nära Kebnekaise. En sjukvårdare och yrkesofficer drunknade vid övning när en Helikopter 11 störtade på en isbelagd sjö nära Karlsborg i mars 2003. I november samma år omkom sex besättningsmän när en Helikopter 10 av oklara skäl störtade i havet öster om Rörö på västkusten.