Arbetsskador

”Med bra bemötande kommer man långt”

Du kan förebygga och minska hot och våld i äldreomsorgen. Det allra viktigaste är hur du bemöter människor.Det säger Cecilia Stråhle Nilsson, handledare inom socialpsykiatrin i Höör, och kommunal projektledare för Terma som är ett utbildningsprogram om hot och våld.

Publicerad

– Utbildningen har ett fokus på bemötande i den dagliga arbetssituationen, och det spelar ingen roll om man arbetar inom psykiatrin, äldreomsorgen eller på en socialförvaltning. Det är själva bemötandet som är det primära, säger Cecilia Stråhle Nilsson.

Terma, som betyder terapeutiskt möte med aggression, har ursprungligen tagits fram av den rättspsykiatriska kliniken i norska Bergen, och har sedan modifierats för att passa både öppen- och slutenvård.

– En stor del av det våld som förekommer inom vården skapas ofta av oss själva i personalen. Man kanske säger en sak med ord och visar en annan sak med kroppen eller också håller man inte sina löften, eller bara är allmänt otydlig. Allt sådant skapar en frustration hos vårdtagaren som ibland kan leda till våld, säger hon.

Cecilia Stråhle Nilsson berättar att det gäller att bygga en relation med vårdtagaren.

– Man ska visa respekt, lyssna, vara lyhörd och så tydlig och rak som bara är möjligt.

På så sätt minskar man orsakerna till irritation.

– Det kan vara svårt när man arbetar med dementa. Men med ett bra bemötande så kommer man långt, och det gäller också att ha en stämning på arbetsplatsen så att man hela tiden öppet kan diskutera och utveckla sitt bemötande. En trygg och sammansvetsad arbetsgrupp gör ett bra arbete.

Bemötande är själva grundbulten i Terma.

Basen i utbildningen är teori, där samarbete och förhållningssätt diskuteras, men man går också igenom olika lagar och har etiska diskussioner.

– Den fysiska träningen, som också ingår i Terma-modellen, handlar om skyddstekniker och att komma undan och ta sig ur olika grepp, utan att skada vårdtagaren, säger hon.

Sedan 2009 har nästan två tusen personer i Skåne utbildats i Terma-modellen.

– Våra instruktörer har utbildats av modellens skapare, och sedan utbildar de i sin tur personer på hemmaplan, som i sin tur för kunskapen vidare till nya grupper. Ett mycket viktig inslag i modellen är också en ständig repetition av övningarna.