Räcker det inte med soffan som viloplats?

2019-09-05 15:04  

EXPERTFRÅGA. Jag är chef på ett företag med fem anställda. Nu kräver vårt skyddsombud att vi ska tillhandahålla ett låsbart vilrum. Vi har nyligen tvingats byta till mindre lokaler av lönsamhetsskäl, därför har vi svårt att tillmötesgå detta önskemål. Räcker det inte med soffan i lunchrummet som viloplats?

Glenn Bergenstoff, Arbetsmiljötekniker, Arbetsmiljöcenter AB:

– Frågan om vilrum regleras i föreskriften Arbets­platsens utformning. Paragraf 107 i föreskriften anger att det ska finnas eller vara lätt att ställa i ordning en lämplig viloplats för till­fällig vila.

– I kommentaren till paragrafen, som fungerar som en rådgivning, framgår att när det är fler än 50 personer som sysselsätts regel­bundet så kan det vara lämpligt att utforma ett särskilt ”vilrum”.

– Att ha en låsbar dörr till rummet kan till och med vara olämpligt. Det är bättre att sätta upp en skylt när rummet är upptaget. När ni är så få som du uppger kan ert lunchrum fungera som ett vilrum.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Kraven på viloplats finns i paragraferna 107 och 108 i föreskriften Arbetsplatsens utformning, AFS 2009:2. Huvudregeln är att det på större arbetsplatser ska finnas ett vilrum. Med större arbetsplatser menas där det finns minst 50 arbetstagare. För mindre arbetsplatser räcker det med att det ska finnas eller vara lätt att ställa i ordning en lämplig viloplats för tillfällig vila. Reglerna gäller inte där endast några få arbetstagare arbetar samtidigt. En soffa i lunchrummet med kudde och en filt verkar vara en utmärkt lösning på en arbetsplats med så få anställda.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & möbelföretagen och Grafiska företagen:

– Det är inte rimligt att kräva att det ska finnas ett separat vilrum på mindre företag. Jag ser heller inget skäl till att det ska vara låsbart. Det är bra om någon har uppsikt och kan komma in för att checka läget och/eller om det skulle hända något.

– Vilrum är till för situationer där någon får sjukdomsliknande symtom och behöver kunna gå undan och vila en stund tills det känns bättre. På mindre företag är det lämpligt att välja en lugn plats som är lätt att ställa i ordning. Placera den gärna nära en toalett med tillgång till vatten i närheten. Med en bra rutin och en soffa eller flyttbar extrasäng kan man lösa behovet smidigt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö