Tidningen

Nima kvävdes till döds på kolbåten

Henrik tycker inte att arbetsgivarens ansvar betonats tillräckligt: - Företaget nekar till brott, trots att en chef är dömd för brott och har bedömts skyldig i rätten. Nima visste inte om att det var farligt.

HOVRÄTTEN. Nima dog av koloxidförgiftning när han gick ner fel väg i ett lastutrymme på en kolbåt. Ingen hade informerat 20-åringen om riskerna. Nu ska dödsolyckan upp i hovrätten. Åklagaren yrkar på fängelse. 

Publicerad

På fredagen den 16 mars 2018 runt klockan kvart över tio på kvällen gick tjugoåriga Nima Hamedi Yekta ned i en lucka till lastutrymme 7 på den Panamaregistrerade kolbåten Declan Duff i Oxelösunds hamn. Det var tredje dagen han arbetade med lossningen av 78 000 ton kol från båten och han hade fått i uppdrag att köra lastmaskinen i lastutrymmet. Några minuter senare låg han medvetslös åtta meter längre ned. Han hade klättrat ned för den första stegen, och troligen hunnit en bit på den andra innan han tappade greppet, omtöcknad av syrebrist eller koloxidförgiftning, och föll den sista biten till en avsats där en spiraltrappa ledde ned till botten av lastutrymmet.  

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →