Övriga Nyheter

Trafikverket: Dålig snöröjning bakom lokförares död

Det var dålig snöröjning som ledde till en lokförares död i Bastuträsk i januari i år. Det slutsatsen drar Trafikverket i sin utredning av olyckan, skriver Seko-tidningen.

Publicerad

Dödsolyckan inträffade när lokföraren, som var anställd av Green Cargo, skulle växla ett tomt tåg från stambanan in till en terminal. Mannen hittades svårt skadad under en den virkesvagn han stått på. Loket var, enligt Seko-tidningen, längst bak i tågsättet.

– Växeln var inte riktigt snöröjd. Entreprenören hade prioriterat växeltungan och inte tagit bort den packade isen i växelkorsningen. Det är i strid med regelverket. Alla delar i en växel ska snöröjas, is som bildas ska hackas bort, säger utredaren Kerstin Tell och fortstter:

– Om loket gått först hade risken för urspårning varit mindre, men i Bastuträsk är det mycket svårt att jobba så, eftersom tåget inte kan vända vid terminalen och loket måste gå först när tåget är lastat, säger Kerstin Tell.

Företaget Infranord hade ansvaret för snöröjningen men delar inte Trafikverkets uppfattning om orsaken till olyckan. Infranord anlitade i sin tur en underentreprenör, uppger tidningen.

Arbetsmiljöinspektör Tom Risvall har ännu inte fatta beslut om åtalsanmälan och kammaråklagare Stig Andersson väntar på Arbetsmiljöverkets beslut innan han går vidare med polisens utredning.