Arbetsskador

Delat ansvar för dödlig gravolycka

Kyrkoherden och kyrkorådets ordförande har båda ansvar för en kyrkogårdsarbetares död. Olyckan inträffade när en grav skulle fyllas igen.

Publicerad

Sommaren 2007 skulle två kyrkogårdsarbetare fylla igen en grav på kyrkogården i Gudmundtorp i Ringsjö församling. Den uppgrävda jorden låg i en låda som stod på den högre sidan av graven. Båda arbetarna befann sig nere i graven när lådan föll ner. Den ene hann ta sig upp ur graven, men den andre klämdes ihjäl. Den omkomne var nyanställd och den andre hade också mycket lite erfarenhet av gravarbete.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade kyrkoherden och kyrkorådets ordförande därför att de genom sin oaktsamhet orsakat dödsolyckan.

Lunds tingsrätt kommer fram till att både kyrkoherden och kyrkorådets ordförande har straffrättsligt ansvar för församlingens arbetsmiljö. Kyrkorådet är det högsta verkställande organet inom församlingen och har därmed arbetsmiljöansvaret. Ansvaret kan föras över till församlingens kyrkoherde, men det krävs att delegeringen är personlig. En sådan delegering hade inte gjorts i Ringsjö församling.

Men tingsrätten anser att kyrkoherden ändå har arbetsmiljöansvar. Det har han som ledamot i kyrkorådet. Dessutom anser domstolen att rådets ordförande har arbetsmiljöansvar.

De båda åtalade har inte följt arbetsmiljölagstiftningen, anser tingsrätten. De har inte bedömt riskerna vid gravarbete eller sett till att de som hade de här arbetsuppgifterna hade tillräcklig utbildning eller erfarenhet.

Tingsrätten räknar upp sex olika fel som de två kyrkogårdsarbetarna gjorde i samband med olyckan. Bland annat fraktade de inte bort jorden tillräckligt långt, de placerade lådan fel, de tog bort stöttorna som höll gravens väggar på plats för tidigt och de hade inte med sig någon stege i graven.

Domstolen anser att den omkomne skulle ha gjort på ett annat sätt om han haft mer erfarenhet och kunskap. Och det var de två som hade ansvar för arbetsmiljön som skulle ha sett till att han haft det. Det fanns med andra ord ett samband mellan olyckan och de två ansvarigas brott mot arbetsmiljölagen.

Eftersom de varken bröt mot lagen med uppsåt eller att det finns risk att de skulle göra om det, döms de till villkorlig dom. De får betala dels 60 dagsböter var, dels 25 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av den förolyckades två barn och hans änka.

Domen kan överklagas senast den 20 januari.

Dom

Lunds tingsrätt, den 30 december 2009 i mål 5659-08