Arbetsskador

Chaufför fick sprängsten i huvudet

och avled

En 42-årig lastbilschaufför blev troligen årets första offer för arbetsplatsdöden när han träffades av en sten vid sprängning i Långshyttan torsdagen den 15 januari.

Publicerad

Arbetsmiljöinspektör Leif Erikssonutreder olyckan. Enligt honom inträffade den när anställda vid Rolf Graf AB med två maskiner grävde en rörgrav.

De stötte på en sten som de inte kunde ta och fick då dit en man från firman med så kallad spräckutrustning. Han borrade hål i stenen, laddade med krutpatroner, fyllde hålet med vatten, monterade slagtändaren, täckte med en matta och drog sedan ut en sju meter lång lina. När han ryckte i den skulle laddningen ha utlösts. Men det gick inte på de tre första rycken utan först på det fjärde.

Samtidigt hade lastbilschauffören, som väntade på att bli lastad vid en av grävmaskinerna, gått fram till rörgravens kant, mellan åtta och nio meter från stenen.

-Antagligen för att se hur arbetet gick. Men det är inte klarlagt. Han träffades då av en sten i huvudet och käken och förlorade medvetandet, säger Leif Eriksson.

Chauffören fördes först till Falu lasarett och sedan med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han avled.

Efter olyckan hittade polisens tekniker sten från sprängningen hela 25 meter bort. Det innebär, enligt Leif Eriksson, att även mannen som stod i rörgravens ände och utförde sprängningen löpte stor risk att träffas.

Metoden som användes kallas stenspräckning men Leif Eriksson påpekar, att trots namnet gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter om sprängarbete (AFS 2007:1) även för den.

-Hittills har inget kommit fram som tyder på att man haft någon bevakningsman. Då hade olyckan inte hänt. Och efter vad jag fått veta fanns inte sprängarbetet upptaget i arbetsmiljöplanen.

Stig Adolfssonpå Arbetsmiljöverket har utarbetat sprängföreskrifterna. Han menar, att stenspräckning bara bör få utföras med polisens tillstånd. Men inställningen varierar mellan olika polisdistrikt. I vissa krävs tillstånd, i andra inte. Rikspolisstyrelsen har ännu inte tagit ställning i frågan men väntas göra det.

-Vi betraktar stenspräckning som ett bra komplement till traditionell bergssprängning, men bara förutsatt att skyddsreglerna för sprängning efterlevs, säger han.

En åklagarledd förundersökning om olyckan pågår.

Rolf Graf AB utförde arbetet som underentreprenör åt PEAB, som i sin tur fått uppdraget av Hedemora Energi.