EXPERTERNA

Vilken information har skyddsombud rätt till?

Mattias af Malmorg, Maria Steinberg och Sven Grahn svarar på läsarnas frågor.

Jag är HR-chef och vi har gjort en medarbetarenkät om trivsel med mera. Nu kräver fackklubben och skyddsombud att få läsa svaren om arbetsmiljön. Har de rätt till det?

Det här är en kommenterande text. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Fråga Experterna

Har du en undran om arbetsmiljöns regler? Skriv till Arbetarskydds experter!

Redaktionen@arbetarskydd.seMärk mejlet "Experterna".

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt och författare till boken Skyddsombudsrätt: Detta är en fråga som ständigt uppstår. Jag kommer att svara på vilka regler som gäller för skyddsombud. Skyddsombuden har en omfattande rätt att få ta del av handlingar och få upplysningar, se kapitel 6, paragraf 6 i arbetsmiljölagen. Syftet är att skyddsombuden ska få information för att kunna ta ställning till om de finns brister i arbetsmiljön, som kan leda till skador för arbetstagarna. 

 Skyddsombudens uppgift är sedan att medverka till att dessa brister åtgärdas i syfte att minska att arbetskamraterna skadas. 

 Skyddsombudens rätt till information är enligt lagens förarbeten mer omfattande än informationsrätten enligt MBL. När medarbetarenkäter skickas ut uppges nästan alltid att de som lämnar svaren garanteras anonymitet. Detta måste respekteras.

För cirka 30 år sedan prövades denna fråga av en domstol i Skåne. Det gällde ett huvudskyddsombuds rätt att ta del av en arbetsmiljöenkät genomförd av ett landsting. Resultatet blev att skyddsombudet hade rätt att ta del av en sammanfattning av svaren, men inte av varje enskilds svar.

Min uppfattning är att skyddsombuden har rätt att få en sammanfattning av svaren och får nöja sig med det. Upplever enskilda arbetstagare risker i arbetsmiljön ska de först informera sina chefer om det . Lyssnar inte dessa ska de vända sig till sina skyddsombud.

Sven Grahn, arbetsrätt- och arbetsmiljöexpert:
Skyddsombud och fackklubb har rätt att få tillgång till information om arbetsmiljön, inklusive resultat från medarbetarenkäter. Detta för att de ska kunna utföra sitt uppdrag att förbättra arbetsmiljön. 

Du ska inte lämna ut enskilda svar. Syftet med enkäten är att alla ska våga vara ärliga och känna sig trygga med att svaren hanteras korrekt. Organisationen ska fånga upp vad som är bra och vilka förbättringsområden som finns. Genom att använda samma enkät kan ni jämföra med tidigare och kommande undersökningar. När svaren är sammanställda ska skyddsombud och medarbetarna få ta del av enkäten. Skyddsombudet kan hjälpa till med en handlingsplan och uppmuntra alla att fylla i enkäten. 

Det är alltså rimligt att de får tillgång till svaren om arbetsmiljön. Genom att dela denna information kan ni tillsammans arbeta för att förbättra arbetsmiljön & säkerställa att alla trivs och mår bra på arbetsplatsen.

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare är en grundläggande princip i arbetsmiljöarbetet, och att dela relevant information är en del av denna samverkan. Samverkan kommer till uttryck i kapitel 6 i arbetsmiljölagen men det kan även finnas samverkansavtal mellan parterna.

Mattias af Malmborg, förbundsjurist, LO-TCO Rättsskydd. 
Om arbetsgivaren har beslutat om en medarbetarenkät utan att i förväg samverka med skyddsombud, förelåg redan i det skedet ett hindrande av skyddsombud enligt arbetsmiljölagen. Eftersom det är en fråga som har betydelse för arbetsmiljön på arbetsstället skulle arbetsgivaren ha rådgjort med skyddsombud angående utformningen av enkäten, hur insamlade uppgifter behandlas, m.m.. För detta kan arbetsgivaren bli skyldig att betala skadestånd till drabbade skyddsombud, för brott mot arbetsmiljölagen samt, om skyddsombud har utsetts av kollektivavtalsbärande organisation, också för brott mot förtroendemannalagen och då även till facket. 

Skyddsombuden och fackklubben har rätt att ta del av enkätsvaren, eftersom det gäller arbetsmiljön på arbetsstället. Normalt är svaren i medarbetarenkäter anonyma eftersom det ger bäst effekt, men i annat fall kan de behöva avidentifieras först. 

 Även i arbetet med hur svaren ska följas upp och vilka eventuella fortsatta åtgärder som resultatet av enkäten föranleder ska skyddsombud och fackklubb involveras. Är det fråga om viktigare förändringar av verksamheten eller de anställdas arbete ska arbetsgivaren även förhandla med fackklubben först, enligt medbestämmandelagen.