Värnpliktigas skador missas – facket kritiskt

2019-08-27 16:12 TT  

Försvarets interna olycksrapportering har stora brister, vilket bland annat leder till att det finns ett mörkertal om skador hos värnpliktiga, rapporterar Ekot.

Orsaken till mörkertalet är att försvaret 2016 bytte till ett nytt datasystem som gör processen att anmäla en arbetsskada krångligare än tidigare. Skador som egentligen borde specificeras hamnar ofta under kategorin "övrigt", och förblir därmed okända, enligt Ekot.

Bristerna väcker kritik hos facket, bland annat eftersom de ospecificerade skadorna försvårar möjligheten att arbeta förebyggande.

– Det är ungdomar det handlar om, de går under plikt och sedan kommer man ut som 20-åring och kanske till och med har handikapp, det är absolut inte där vi ska hamna, säger Stefan Nilsson, Försvarsmaktens huvudskyddsombud, till radion.

Förvarsmakten överväger nu att stötta upp med mer administrativ personal, enlig Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö