Kontaktyrken är riskyrken

2015-10-27 13:59 Tiina Demargne  
Kvinnor som jobbar med människor, i skola, vård och omsorg, uppger i arbetsmiljöundersökningen att de oftare går till jobbet trots att de är sjuka. Foto: TT-Bild

Är du man eller kvinna i kontaktyrke och dessutom anställd inom kommun eller landsting? Se upp, då löper du störst risk att drabbas av psykisk sjukdom och lång sjukskrivning.

Sjukskrivningstalen för de som jobbar inom vård, skola och omsorg sticker ut.

Psykiska diagnoser är idag den vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning i kommun- och landstingssektorn. Det visar en underökning som  AFA Försäkring gjort bland sina försäkrade.

Antalet långa sjukfall med en psykisk diagnos bland sysselsatta i kontaktyrken inom sektorn har mer än fördubblats från 2009 till 2014.

Även risken har ökat årligen bland sysselsatta i kontaktyrkena sedan 2009.

Diagnosen anpassningsstörningar och reaktion på svår stress ökar för både kvinnor och män i kontaktyrken. Det är den vanligaste diagnosen bland kvinnor. Bland män är depression vanligare.

AFA Försäkring

Bolaget ägs av arbetsmarknadens parter och har som uppdrag att administrera de kollektivavtalade försäkringarna.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö