Arbetsskadeförsäkringar
Ohälsotalet närmar sig botten
Måttet på sjukfrånvaro, ohälsotalet, är rekordlågt. Försäkringskassan räknar med en ytterligare minskning under 2010. Sedan är det stopp.

Det så kallade ohälsotalet var i januari 32,5. Försäkringskassan räknar med att ohälsotalet ska sjunka ytterligare till ungefär 29. Där hamnar vi i slutet av 2010 och där stannar det.
- Därefter räknar vi inte med att det sjunker mera utan att det ligger och fluktuerar, säger Bertil Thorslund som är statistiker och analytiker på Försäkringskassan.
Vad som är ett ”normalt” ohälsotal går knappast att säga. Men Bertil Thorslund påpekar att vi hamnat nära andra länder i EU. Norge är dock ett land som ligger högre.
Ohälsotalet räknas fram genom att man delar alla utbetalade dagar från sjukförsäkringen med befolkningen i åldrarna 16-64 år. Det kan vara festande att tolka ohälsotalet som ett medeltal.
- Men man ska passa sig för det, för nämnaren i uträkningen, alla mellan 16-64 är ungefär 5,7 miljoner människor. Och den absoluta majoriteten får inte ut en dag från Försäkringskassan. Därför är det konstigt att tänka på ohälsotalet som ett medeltal. Se det hellre som ett index, säger Bertil Thorslund.
Han tycker alltså att man ska försöka tänka bort bilden att svensken i gemen har en månads sjukfrånvaro per år.
- Så är det ju inte alls. 4 miljoner, lätt och ledigt, får inte en dag.
Betraktat som ett index har ohälsotalet inte varit så lågt som nu sedan 1998. Under flera år steg talet för att kulminera 2003. Då var det 43,2. Därefter har ohälsotalet sjunkit stadigt månad för månad.
Fortfarande finns regionala variationer, men enligt Bertil Thorslund är dessa i avtagande och ohälsotalet sjunker överallt.
Det mediala intresset för ohälsotalet har minskat i takt med att talet sjunkit. Men fortfarande ringer reportrarna till Försäkringskassan eftersom debatten om sjukförsäkringens utformning allt jämt är intensiv.
- Fokus har flyttats lite. Ohälsotalet var i sig självt spännande för ett tag sedan. Det är det knappast längre. Men det ger någon slags reliefinformation till de andra frågorna om sjukförsäkringen, säger Bertil Thorslund.