Operatören föll på 900-gradigt stålämne

2020-08-13 09:41 Karin Nilsson  

Operatören fick svåra brännskador efter att hon föll på det heta stålämnet. Arbetsgivaren, SSAB Emea, betalar 300 000 kronor i företagsbot.

(Uppdaterad) Den 14 december 2018 fick en operatör svåra brännskador på sin arbetsplats på SSAB Emea AB, i Borlänge. Hon arbetade vid en varmvalsningsstation när ett stålämne kom från ugnsavdelningen utan att det blivit valsat.

Operatören skulle därför göra en returdragning och halkade då och föll på stålämnet som hade en temperatur på omkring 800 till 900 grader. Hon fick brännskador på flera ställen på kroppen och skadorna är svåra.

Läs mer: Stor risk skadas vid driftsstörning

SSAB Emea AB har genom ett strafföreläggande godkänt att betala 300 000 kronor i företagsbot

Kammaråklagare Bengt Svensson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål skriver i föreläggandet att företrädare för bolaget med ansvar för arbetsmiljön inte har gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. De har av oaktsamhet orsakat skadorna. En riskbedömning av arbetet nära heta ämnen skulle ha gjorts och åtgärder, som att sätta skydd mot att komma åt heta ämnen, skulle ha vidtagits.

Operatören har inte heller fått tillräcklig information och instruktion så att hon kunde arbeta på ett säkert sätt, påpekar åklagaren.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö