NCC får två miljoner i företagsbot efter dödsolycka

2020-02-14 14:24 Karin Nilsson  

Sommaren 2017 avled en man efter att ha fallit fem meter i samband med bygget av en skola i Kalmar kommun. Nu har NCC godkänt att betala två miljoner i företagsbot.

Byggentreprenören NCC Sverige AB byggde om och till på Halltorps skola i Kalmar kommun. I samband med att de la och spikade yttertakspanel föll en arbetstagare cirka fem meter ner på ett betonggolv. Mannen avled av skadorna. Olyckan skedde den 4 juli 2017.

Nu har NCC Sverige AB genom ett strafföreläggande godkänt att betala två miljoner kronor i företagsbot.

Kammaråklagare Lotten Loberg, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterar att NCC:s platschef varit ansvarig för arbetstagarens arbetsmiljö. Av oaktsamhet har platschefen inte gjort vad som krävs av honom enligt arbetsmiljölagen för att förhindra olyckan. Därigenom har han orsakat arbetstagarens död.

Åklagaren anser att platschefen skulle ha genomfört en noggrann riskbedömning av takarbetet, efterlevt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om skyddsanordningar och gett tillräckliga säkerhetsinstruktioner till de som arbetade på taket.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen