Bruksarbetarens handskador prövas i rätten

2019-11-19 14:15 Karin Nilsson  

En anställd skadade bägge händerna i en olycka på sin arbetsplats i mars 2017. Nu väcker åklagaren åtal och kräver 100 000 kronor i företagsbot.

Den 14 mars 2017 inträffade en arbetsplatsolycka på ett litet bruk med tillverkning av wellpapp i Karlstad. En anställd arbetade med en så kallad upprullningsmaskin när han fastnade mellan en metallaxel och den wellpapp som skulle rullas upp på axeln. Han klämde sig så svårt att han ådrog sig brott på bägge underhandsbenen.

Nu väcker Kristina Persson, kammaråklagare vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål åtal. Hon anser att den skyddsansvarige på bolaget inte gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning av maskinen. Efter det och innan maskinen användes skulle den ha utrustats med rätt skydd. Hade det gjorts skulle olyckan inte ha skett.

Åklagaren kräver 100 000 kronor i företagsbot och anser att arbetsmiljöbrottet är vållande till kroppskada.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen