Bestående skador efter ström genom kroppen

2019-09-24 10:55 Karin Nilsson  

En anställd skadade sig svårt efter att ha fått ström genom kroppen när ett parkeringshus skulle byggas. Åklagaren kräver nu 400 000 kronor i företagsbot.

Den 11 maj 2017 skulle en anställd vid Alingsås Fogtjänst AB foga dörrkarmar till ett transformatorutrymme. Jobbet utfördes i samband med byggandet av ett parkeringshus. Projektägare var Serneke Anläggning AB. När den anställde gick in i transformatorrummet får han ström genom kroppen. Han får livshotande skador och brännskador av tredje graden på olika delar av kroppen. Skadorna har lett till bestående funktionsnedsättning i form av nervskador, nedsatt känsel, smärtkänslighet och muskelfunktion samt ärrbildning.

Nu väcker åklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal. Han anser att den eller de befattningshavare vid Serneke som haft skyddsansvaret inte gjort vad som åläggs dem i arbetsmiljölagen. De har av oaktsamhet orsakat den anställde skadorna.

Oaktsamheten har bland annat bestått i att de skyddsansvariga inte har sett till att mannen kunde utföra arbetet vid spänningslöshet alternativt sett till att han fått tillräcklig information om förutsättningarna för arbetet.

Åklagaren kräver 400 000 kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Alingsås tingsrätt.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö