Arbetsmiljö i Rätten

Anställd förlorade långfingret efter klämskada

Byggnadsarbetaren skadade sig när han höll på att montera en byggnadsställning. Han föll sex meter och blev sjukskriven i sex månader. Foto: TT-Bild

En kvinna klämde ena handen så illa under arbetet vid en kartongmaskin att hon blev av med långfingret. Nu kräver åklagaren arbetsgivaren på 300 000 kronor i företagsbot.

Publicerad

Det var den 20 januari 2018 som en anställd på Iggesunds bruk stack in ena handen i en kartongmaskin för att göra rent hållaren till kantplåten från massa. Men handen klämdes mellan balk och vals och huden på pekfingret skalades av. Långfingret klämdes ännu värre, där skalades huden av intill benet och ledkapslar förstördes.

Kvinnan blev sjukskriven i fyra månader och har kvarstående men. Hon har förlorat långfingret och är öm och stel i pekfingret.

Nu väcker åklagare Märta Warg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal. Hon anser att de som haft skyddsansvar på Iggesund Paperboard AB inte har gjort vad som krävts enligt lag och att deras oaktsamhet orsakat den anställda hennes skador. Bland annat har de ansvariga inte gjort en tillräcklig riskbedömning, anser åklagaren. De har inte heller försett maskinen med skydd som skulle kunna ha förhindrat olyckan.

Åklagaren kräver 300 000 kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Hudiksvalls tingsrätt.