Arbetsmiljö

Ytbehandling tar kål på sjukhussjukan

MRSA är ännu så länge relativt ovanligt i Sverige, men har ökat stadigt de senaste åren. Foto: Scanpix

Ett nyframtaget medel har visat sig extremt effektivt på att döda multiresistenta bakterier som orsakar sjukhussjuka. Det är dessutom ofarligt för människor och ska gå att använda på en mängd olika ytor för att förhindra smittspridning.

Publicerad

Det är forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute i USA som har tagit fram det nya medlet. Man känner sedan tidigare till att enzymet lysostafin är effektivt för att bekämpa MRSA. Med hjälp av kolnanotuber har forskarna nu lyckats packa enzymet tätare, för att få högre effektivitet och fästa det så att det inte sprids till omgivningen.

Resultatet är ett skyddsmedel som bara angriper MRSA-bakterier, som står sig bra över tid och som är mycket effektivt.  I tester man genomfört har 100 procent av MRSA-bakterierna dött efter 20 minuters kontakt med en behandlad yta.

MRSA är en av bakterierna som orsakar det som traditionellt kallas sjukhussjuka och kan bland annat leda till svårbehandlade sårinfektioner efter operationer. MRSA är ännu så länge relativt ovanligt i Sverige, men har ökat stadigt de senaste åren. Man ser dessutom en ökning av smittan utanför sjukhusmiljö, till exempel på äldreboenden.

Forskarna tänker sig att det nya medlet ska kunna användas på till exempel sjukhusväggar, kirurgiska instrument, dörrhandtag och ansiktsmasker för att förhindra spridning av bakterierna. Eftersom man använder ett naturligt förekommande enzym är det inte heller sannolikt att det leder till ny resistens hos MRSA.