Viktigt att hot och våld rapporteras varje gång

2017-10-09 00:00 Ulrika Fjällborg  

ANMÄLAN. Hot och våld tas på största allvar av både arbetsgivare och fack. Men att faktiskt åstadkomma en förändring till det bättre kräver omfattande insatser.

– Jag tror det har ökat, säger Johan Karlsson, regionalt skyddsombud och ombudsman på Seko i Örebro.

Kommuner och landsting hör till de arbets­givare som är hårdast drabbade av hot och våld.

– Det är ett stort och omfattande problem. Vi är bevakare av välfärden och vår personal stöter ibland på personer som är frustrerade och inte får som de vill. Respekten för myndighetspersoner i samhället har minskat, säger Gunnar Sundqvist, utredare på SKL, Sverige Kommuner och Landsting.

Han lyfter fram det partsgemensamma arbetet i frågan. Här har facket och arbetsgivarna samma mål.

Ett av de viktigaste verktygen är att incident­rapportera, att anmäla alla hot- och våldshändelser, så att problemet syns, anser han. I övrigt kan man förebygga genom det systematiska arbetsmiljöarbetet och genom fysisk inredning av arbetsplatsen.

– Jag tror inte att det finns någon quick fix, säger han.

Det tror inte Johan Karlsson på fackförbundet Seko heller.

– Jag tror att arbetsgivarna tar det på stort allvar – när det händer. Men de måste förebygga mer. Men om man inte vet vad man ska göra är det svårt, säger han och pekar på att många arbetsgivare är små företag.

Han betonar att det systematiska arbetsmiljöarbetet är ”superviktigt”. Långsiktigt kunskapsbyggande, förebyggande utformning av lokaler och arbetsmiljön, utbildning i konflikthantering är åtgärder han vill se mer av.

– Vi som skyddsombud måste lyfta frågan och hjälpa dem. Vi kan helt klart göra mer, arbetsgivarna också. Framför allt måste vi samarbeta i frågan.

Ulrika Fjällborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen