Arbetsmiljö

Uppdragstagare får större

ansvar på byggen

Byggherrar kan överlåta både sina uppgifter och sitt ansvar för arbetsmiljön till uppdragstagaren. Detta sedan riksdagen med knapp majoritet beslutat enligt regeringens förslag.

Publicerad

Regeringens förslag har kommit till efter att EU-kommissionen klagat på att Sverige inte infört alla regler i byggplatsdirektivet. En av bristerna gäller relationen mellan byggherre och uppdragstagare, i direktivet kallad ställföreträdare.

Riksdagsmajoriteten, 152 ledamöter från regeringspartierna, har röstat igenom att byggherren ska kunna flytta över sitt arbetsmiljöansvar för såväl planering och projektering som själva utförandet till en uppdragstagare. En sådan överlåtelse måste bekräftas genom ett särskilt avtal.

142 av riksdagsledamöterna stödde oppositionens reservation som bara ville ge byggherrar möjligheter att överlåta sina uppgifter enligt arbetsmiljölagen. Reservanterna anser att lagändringen leder till att ansvaret för exempelvis arbetsplatsolyckor blir otydligt. Och att det i förlängningen går ut över den som skadas.

Alla riksdagsledamöter var dock överens om att arbetsmiljöansvaret för byggen som har privatpersoner som byggherrar automatiskt ska flytta över till uppdragstagaren.

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2009.