Två år med företagshälsa hjälpte inte sjukhuspersonal

2018-09-21 15:57 Lennart Lundquist  

I två år har företagshälsovården varit inkopplad på problemen vid en avdelning på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Trots detta har det inte skett någon förbättring av arbetsmiljön.

Avdelningen har under en längre tid hemsökts av konflikter mellan chefer och anställda.

Enligt skyddsombudet har arbetsmiljön och arbetsbelastningen varit ohälsosam sedan 2016. Skyddsombudet pekar på bristen på återhämtning, avsaknaden av stöd från chefer, bristande tillit, att de anställda inte blir tagna på allvar och att de utsatts för repressalier.

Arbetsplatsen har delats i två läger och flera informella ledare förekommer.

”De vill inte gå ensamma till enhetschefen, det före detta lokala skyddsombudet har blivit ombedd att följa med då medarbetarna ska gå till enhetschefen”, berättade skyddsombud och arbetstagarrepresentanter då Arbetsmiljöverket var där och inspekterade. 

Sjukhusledningen måste nu i grunden undersöka arbetsplatsen och presentera åtgärder på hur det – om möjligt – kan bli bättre.

För detta ska man använda sig av utomstående och oberoende resurser.

Arbetsmiljöverket kräver att detta ska vara klart senast den 2 januari nästa år vid ett vite på 100 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen