Timerstyrda gardiner stör anställda

2019-03-18 13:29 Lennart Lundquist  
På Linnéuniversitetet i Kalmar har det allt sedan inflyttningen i höstas varit problem i en byggnad med klimatgardiner. Foto: Jonas Ljungdahl /Linnéuniversitetet

I en byggnad på Linnéuniversitetet i Kalmar har det allt sedan inflyttningen i höstas varit problem med klimatgardiner som mer eller mindre ständigt är nedfällda – och som uppenbarligen lever sitt eget liv som de anställda inte kan påverka.

”Det gör att arbetstagarnas möjlighet till dagsljus och utblick begränsas vilket sprider vantrivsel och irritation. Trots känslan av isolering och tappad kontakt med världen utanför förmår inte gardinerna stänga ute solens bländande effekt i ögon och dataskärmar”, rapporterar skyddsombudet.

Gardinerna styrs med en timer som uppenbarligen är omöjlig för de anställda att styra.

Gardinerna åker ner då det inte är någon störande sol. Det går heller inte att ställa in dem på att gå ner till hälften. 

”Vintertid ska de vara uppdragna hela tiden. Varför är de då inte det nu på morgonen när det är två minusgrader?”, frågar skyddsombudet.

Skyddsombudet har föreslagit rullgardiner och att stänga av strömmen till klimatgardinerna. 

”Då fick vi veta att huset inte är byggt för att hålla ute värme och kyla utan hjälp av klimatgardiner”, berättar skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö