Arbetsmiljö

Test: Tuffa mobiler som tål att stötas och blötas

CAT S60.
Runbo F1.
Sonim XP7.
Samsung XCover 3.
Cat S40.
Motorola Moto X Force.
Arbetarskydd testar smarta mobiler. Se sammanställningen nederst i artikeln.

Smarta mobiler är oftast mycket känsliga och kan råka väldigt illa ut. Men det finns de som är både smarta och tuffa. Arbetarskydd har testat marknadens tåligaste.

Publicerad

Smarta mobiler har många bra funktioner som användarna uppskattar: sociala medier, nyheter, e-post, kamera, musikspelare och mängder av appar för olika behov.

Men att använda sin dyrgrip på jobbet kan skapa problem. Smarta mobiltelefoner tål sällan fukt, vatten, damm eller stötar.

En hel industri för att byta spruckna glas på smarta mobiltelefoner har vuxit upp i boomen som startade när Apple lanserade sin första Iphone år 2007. Numera finns nya så kallade Gorilla-glas. De tål mycket mer än de vanliga. Fast tappar man mobilen från en stege eller byggnadsställning och den slår i backen hjälper inte det särskilt mycket.

I det finstilta i Apples och många andra tillverkares garantivillkor står det att man ska undvika att använda mobilen utomhus när det regnar, snöar eller är för varmt eller för kallt. Tappar man den i vatten gäller inga garantier längre.

Vatten och avancerad elektronik är ingen bra kombination. En icke vattentät mobil som hamnar i vatten är i princip dödsdömd. Har du tur kan det gå att torka den och du kan få den att fungera igen. Chansen är större om den hamnade i sötvatten. Men oftast sätter vattnet i gång en korrosionsprocess eller leder till kortslutningar som slutar med att mobilen lägger av för gott.

På senare år har flera tillverkare börjat göra sina mobiltelefoner vattentäta, eller åtminstone mera vattentåliga.

Numera har tillverkarna också blivit bättre på att skydda mobilerna mot damm. Men alla öppningar är sårbara delar i mobilen. Om damm från till exempel byggarbetsplatsen tränger in kan kontaktdon och liknande bli förstörda.

De som var med i början på 2000-talet kanske minns Ericssons R310s eller ”hajfenan” som den kallades. Den tålde det mesta. Klarade fall från flera meter utan att gå sönder. Men då var skärmen knappt två tum och inte var mobilen särskilt smart.

Brittiska Cat, amerikanska Sonim, svenska Runbo och koreanska Samsung är egentligen de enda som nytillverkar tuffa mobiler. Cats senaste modell S60 är vatten-, damm- och stöttålig och har försetts med en värme­kamera från Flir. En funktion som hantverkare, kraftarbetare, räddningstjänst, med flera, har nytta av.

Arbetarskydd testar smarta mobiler.

Så läser du IP-klassningen

För elektrisk eller elektronisk utrustning i krävande miljöer, där damm, korrosiva ämnen, fukt och vatten kan tränga in, finns ett klassningssystem som visar hur skyddad produkten är.

Första siffran visar:

0 Inget skydd.

1 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 50 millimeter.

2 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 12 millimeter.

3 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 2,5 millimeter.

4 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 1 millimeter.

5 Dammskyddad.

6 Dammtät.

Andra siffran:

0 Inget skydd.

1 Skyddad mot droppande vatten.

2 Skyddad mot droppande vatten. Apparaten får ej luta mer än max 15° från normalvinkeln.

3 Skyddad mot strilande vatten. Maxvinkel 60°.

4 Skyddad mot strilande vatten från alla vinklar.

5 Skyddad mot spolande vatten från munstycke.

6 Skyddad mot kraftig överspolning av vatten.

7 Kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada.

8 Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten, enligt tillverkarens anvisning.

IP 68. Innebär att den är dammtät och klarar mer än 30 minuter på en meters djup.

MIL-STD-810. Innebär att den kan utsättas för höga (upp till 40 °C) och låga (till minus 51 °C) temperaturer, damm, sand (upp till 18–29 meter per sekund), fukt, regn, vatten (nedsänkt), vibrationer, stötar (över 1,2 meters fall)