Sveriges första säkerhetspark är nu invigd

2019-10-07 17:04 Elisabet Örnerborg  
Säkerhetsparken som invigdes på måndagen är belägen vid Arlanda flygplats.

Det första spadtaget togs i våras. I dag invigdes den fysiska träningsanläggningen där säkerhet i byggbranschen ska kunna tränas. Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd: – Säkerhetsparken blir ett viktigt verktyg i vår strävan för en attraktiv, sund och säker byggbransch.

Den 15 000 kvadratmeter stora parken ligger vid Arlanda flygplats, lätt för alla inom byggbranschen att komma till. Det är Sveriges första och enda säkerhetspark byggd efter finsk modell. Enligt Sveriges Byggindustriers pressansvarige finns det i dagsläget 15 olika scenarier inom allt från arbete på hög höjd till asbest, säker schakt och ergonomi. Stationerna ska kunna anpassas efter behov för att träna en uppsjö av riskarbeten.

Säkerhetsparken är en ekonomisk förening där företag kan och uppmuntras bli medlemmar. Peab, NCC och Skanska är några av byggbolagen som sitter i ledningsgruppen. Sveriges Byggindustrier är initiativtagare till projektet.

När bandet skulle klippas passade Catharina Elmsäter-Svärd på att poängtera regeringens roll i arbetet för säkra arbetsplatser.

– Insatserna för att minska antalet olyckor får aldrig ta paus. Regeringen har välkomnat initiativet och jag hoppas att den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fortsätter på den inslagna vägen för en byggbransch fri från olyckor.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö