Stoppas från arbete på hög höjd i fyra län

2019-05-16 10:23 Elisabet Örnerborg  

Efter fyra oanmälda inspektioner förbjuder Arbetsmiljöverket Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB att bedriva arbete på höjder där avståndet till nästa lägre nivå är mer än två meter. Förbudet gäller i fyra län mot ett vite av 200 000 kronor.

Arbetsmiljöverkets fyra oanmälda inspektioner ledde till omedelbara förbud, så allvarliga var bristerna på de olika arbetsställena. Vid en av inspektionerna, den 9 april 2019, svarade bolagets företrädare att det inte har för avsikt att följa några av Arbetsmiljöverkets förbud eller betala några sanktionsavgifter.

Förbudet gäller alla bolagets arbetsställen i Stockholms, Södermalms, Östergötlands och Gotlands län. Om Tak och fasadmästarna ska utföra arbete på högre höjder måste de se till att det finns skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar. Skyddsräckena ska åtminstone ha fotlist, överledare och mellanledare och var minst 0,95 meter högt.

Om de villkoren inte kan uppfyllas på grund av arbetets art ska fallskyddsutrustning i form av godkänd sele och förankrad lina användas.

Arbetsmiljöverkets beslut fattades den 2 maj. Beslutet kan överklagas men gällde omedelbart.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö