Arbetsmiljö

Snart är den här
- den fruktade vuvuzelan

Det är en tidsfråga innan bullret är över oss. Plasttrumpeten från VM importeras till Sverige.

Publicerad

Den brittiska livsmedelskedjan Sainsbury's rapporterar att man hittills sålt 40 000 exemplar av den omstridda plasttrumpeten med rötter i Sydafrika.

- Det har blivit en måste-pryl för alla fotbollssupportrar, säger en talesman för varuhuskedjan Sainsbury's till BBC.

Den brittiska versionen av vuvuzelan kostar motsvarande 25 kronor och Sainsbury's räknar med att sälja 75 000 exemplar innan VM-turneringen är över om en månad.

I Sverige är det Malmöföretaget Coolstuff som tagit in vuvuzelan och redan sålt slut på första sändningen. Och blivit KO-anmäld för sin marknadsföring.

I nästa vecka kommer elektronikkedjan Teknikmagasinet att få sina första sändningar och då kommer vuvuzelan att spridas över hela landet.

Frågan är om vuvuzelorna kommer att finnas utefter kortegevägen när kronprinsessan Victoria gifter sig på lördag. Men de kanske överröstas av eventuella näverlurar från Dalarna – Sveriges supervuvuzelor.

Syftet är att störa motståndarlaget

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den är helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas vid en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.