Så kan forskningen lyftas ut i verkligheten

2018-04-24 16:27 Peter Lindholm  

”När forskning blir verklighet” är rubriken på arbets- och miljömedicinskt vårmöte i Linköping den 25–27 april. Det är en parafras på staden Linköpings slogan, ”Där idéer blir verklighet”. Men också en uppmaning till deltagarna att aktivt arbeta med att föra ut den forskning som bedrivs.

– Vi vill att man ska göra lite mer verkstad av forskningen. Det har alltid varit ett grannlaga problem, hur forskningen och de metoder som tagits fram ska kunna göra nytta inom företagshälsovården och komma till användning på arbetsplatserna, säger Bengt Ståhlbom, verksamhetschef på Arbets- och miljömedicin, AMM, i Linköping.

Vårmötet inleds med att regeringens utredare Ewa Ställdal presenterar den nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Sedan följer ett mångfacetterat program som berör allt från elektromagnetiska fält, hormonstörande kemikalier och vibrationsskador till god arbetsmiljö, hälsokontroller och mobbning i arbetslivet.

Det sistnämnda är något av AMM Linköpings specialitet inom arbetsmedicin, med patienter från hela landet. Här berörs ämnet i en föreläsning med skådespelaren Morgan Alling och psykologen Stefan Blomberg, som i fjol medverkade i SVT-serien Morgans mission.

– När Stefan anställdes här 2011 fanns det inga riktigt bra metoder för att utreda mobbning på arbetsplatser. Så hans första uppdrag blev att utreda det. Efter boken Mobbning på jobbet – Uttryck och åtgärder 2016 tog det en väldig fart. Det fanns ett uppdämt behov, därför att problematiken har visat sig vara större än någon kunnat tro.

– Sedan dess har också #metoo kommit. Det är inte riktigt samma spår, men ligger parallellt, Det kan börja med sexuella trakasserier och övergå till mobbning.

Konferensen avslutas med en föreläsning om att bli en bättre beslutsfattare, just för att ge deltagarna verktyg till att föra ut sin expertis.

En annan punkt på programmet som också berör detta är ”Kommunicera med budskap som berör”, där bland andra Arbetarskydds reporter Karin Nilsson medverkar.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö