Professorer anklagas för mobbning

2020-09-07 10:22 TT  
Universitetshuset vid Lunds universitet. En arbetsmiljöutredning har visat på allvarliga problem vid en avdelning på universitetet. Foto: Emil Langvad/TT

Två professorer vid Lunds universitet tvingas jobba hemifrån efter att en arbetsmiljöutredning visat att de utsatt anställda för mobbning och kränkande behandling, rapporterar Sydsvenskan.

Nio av tio anställda som intervjuats inom ramarna för utredningen säger att det funnits konflikter på avdelningen under en mycket lång tid. Konflikterna uppges till största del bero på två professorer som kontrollerat medarbetare genom verbal aggressivitet, otrevlig ton, nyckfullhet, höjda röster och känsloutbrott.

Sju av tio intervjuade uppger att det har förekommit kränkningar eller mobbning på arbetspalatsen.

Utredningen slår fast att det har förekommit ”kränkningar och mobbning som arbetsgivaren inte har lyckats stoppa eller förhindra”.

Läs mer: Stoppa ohövligheter – höj effektiviteten

Enligt Sven Lidin, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten, är det inte klarlagt att det är professorerna som bär skulden för arbetsmiljöproblemen. Att de tills vidare ska arbeta hemifrån ska inte ses som någon personlig bestraffning, säger han till Sydsvenskan.

Läs mer: ”Vi har rutiner för hur vi utreder fall”

− Det handlar helt enkelt om att när det finns motsättningar på en arbetsplats så behöver man separera personerna som motsättningarna gäller. Har man då en mindre grupp och en större grupp, då är det lite enklare att flytta på den mindre gruppen. Men det handlar inte om att skuldbelägga någondera parten, säger han till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen