Arbetsmiljö

Paternosterhiss förbjuds efter allvarlig olycka

I de dörrlösa paternosterhissarna är hisskorgarna upphängda i ett ändlöst kättingsystem. Här är hissar i Poelzig-byggnaden vid Goethe Universitetet i Frankfurt som man stiger på i farten. Foto: TT-Bild

En anställd skadades allvarligt när han åkte i den dörrlösa hissen. Han föll åtta till tio meter ner i schaktet. Arbetsmiljöverket stoppar nu användandet av hissen.

Publicerad

Hur allvarligt den anställde skadade sig vid olyckan i den så kallad paternosterhissen i december 2018, på Vargön Alloys utanför Vänersborg, framgår inte av Arbetsmiljöverkets förbud.

Vid en inspektion efter olyckan beskrev arbetsgivaren hur hissen används:

”När ni ska transportera er i hissen ställer ni er på en platta och greppar tag med båda händerna i ett handtag och åker på så vis ner eller upp i hissen. Det finns ingen säkerhetsanordning som skyddar er om ni halkar eller tappar greppet med händerna. Ni kan då falla genom flera våningsplan i hisschaktet som hissen går igenom.”

Efter olyckan har företaget stängt av hissen och arbetar nu med andra alternativ till hiss.

Trots detta hotar Arbetsmiljöverket företaget med ett vite på 200 000 kronor om paternosterhissen används eller om en ny hiss inte är garanterat säker.

”Att enbart lita till att medarbetare har ett fast grepp i handtaget och står rätt på fotplattan är inte tillräckligt för att förebygga ett fall”, skriver Arbetsmiljöverket.

Vargön Alloys strax utanför Vänersborg tillverkar olika typer av ferrolegeringar.

Paternoster-hiss

En paternosterhiss består av dörrlösa hisskorgar upphängda vid ett ändlöst kättingsystem.

Namnet kommer från hissens likhet med ett radband som på latin benämns med pater noster, Fader vår.