”Olåst dörr, lösa elkablar och usel luft på socialkontoret”

2018-09-04 10:56 Lennart Lundquist  

Arbetsmiljöverket är mycket hård i sin kritik av socialkontorets lokaler i Nyköping. Verket fann flera ohållbara förhållanden efter att ha inspekterat arbetsplatsen.

Inspektionen visade på: Samtal med klienter sker i lokaler utan möjlighet till enskildhet. Ytterdörren var olåst och vem som helst kunde ta sig in obemärkt. Bristen på parkeringsplatser gör att tjänstecyklarna ställs inne i lokalerna – där strömförande elkablar låg lösa.

Lokalerna är inte utformade för att så långt det är möjligt minska risken för hot och våld. Därför måste arbetsgivaren Nyköpings kommun se till att det finns en reträttväg ut ur de rum där samtal med besökande äger rum. Anställda måste kunna ta sig ut ur rummen utan att behöva passera besökande.

Luften är dålig vilket gett de anställda huvudvärk och yrsel. De anställda har inte tillgång till separata omklädningsrum och dusch för män och kvinnor. Skåp för privata kläder saknas. 

Det finns bara en toalett, vilken är placerad i duschrummet. Det gör att när någon duschar har kollegorna inte tillgång till toaletten. Även klienter använder toaletten eftersom det inte finns någon besökstoalett.

Så här får det inte fortsätta menar Arbetsmiljöverket och förelägger kommunen att ordna mer rimliga förhållanden för de anställda senast den 31 oktober.

Detta vid ett vite på 250 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö