Nytt nationellt arbetsmiljöcentrum föreslås

2017-03-29 09:30 Karin Nilsson  
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Två nya utredningar om arbetsmiljö har landat på regeringens bord. Ett nytt arbetsmiljöcentrum och fler regionala skyddsombud föreslås

Ett nationellt arbetsmiljöcentrum med uppgift att samla in och sprida kunskap om arbetsmiljöfrågor föreslås av utredaren Maria Stanfors. Centrumet ska på olika sätt göra forskningsbaserad kunskap mer tillgänglig.

– Uppdraget har varit att komma med ett nytt förslag för det hål som jag har uppfattat att det blev när Arbetslivsinstitutet försvann, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när förslagen presenterades vid en pressträff.

Den andra utredningen har letts av utredaren Kurt Eriksson, före detta chefsjurist på Medlingsinstitutet. Han har bland annat haft i uppdrag att kartlägga nya trender inom arbetslivet som exempelvis tidsbegränsade anställningar, inhyrning, inlåning, långa entreprenörskedjor, egenanställningsföretag och uppdrag via digitala plattformar.

Kurt Eriksson, konstaterar att arbetsmarknaden har förändrats men inte på ett dramatiskt vis.

– Det finns en tydlig utveckling mot nya sätt att organisera arbetet. Men i grunden har det inte ändrat förutsättningarna på arbetsmarknaden. Det finns 4,6 miljoner sysselsatta i Sverige och majoriteten av dem, fyra miljoner, är anställda.

En utmaning är dock att klara ansvarsfördelningen för arbetsmiljön på den bitvis nya arbetsmarknaden.

Utredaren föreslår att regionala skyddsombud ska få utses även för arbetsplatser där ett fackförbund inte har någon medlem. Fortfarande ska det krävas att arbetsgivaren och fackförbundet har kollektivavtal.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö