Arbetsmiljö

Nytt läraravtal med fokus på arbetsmiljö och sjuktal

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet. Foto: Lärarförbundet

De kommunala lärarna har fått ett nytt treårigt skolavtal. Nu ska varje arbetsplats undersökas när det gäller sjuktal och en förbättrad arbetsmiljö.

Publicerad

Lärarnas samverkansråd, där Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund ingår, och arbetsgivarorganisationen SKL har nu antagit medlarnas bud om ett nytt treårigt avtal. Avtalet gäller för lärare, skolledare och anställda inom kommunal sektor, totalt cirka 200 000 medarbetare.

Erfarenhet och kompetens belönas vid lönesättning. Och varje arbetsplats ska lokalt undersöka vad som behöver göras för att uppnå satta mål när det gäller sjuktal och en förbättrad arbetsmiljö.

Lärarfacken har lyckats få igenom sitt krav om att de turordningsregler som genomförts i övriga kommunala verksamheter inte ska ingå i det nya avtalet. Istället ska reglerna fortsätta ta hänsyn till behörighetsregler, årlig tjänstefördelning och skollagen.

Det nya avtalet har inga centralt angivna lönenivåer, parterna fortsätter på den inslagna vägen med individuell och differentierad lön.

Avtalet gäller fram till den sista mars 2021.

”En treårig avtalsperiod ger oss och lärarfacken möjlighet att tillsammans arbeta långsiktigt och strategiskt med att utveckla skolan, fördjupa vårt samarbete, stärka läraryrket och möta lärarbristen. Det här avtalet bidrar till att sätta än större fokus på insatser för att klara kompetensförsörjningen i ett gemensamt arbete nationellt och lokalt”, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, framhåller vikten av att lärare inte ska tvingas byta jobb för att få höjd lön.

”Det arbete som nu ska ske på varje arbetsplats för att komma åt den höga arbetsbelastningen och skapa bättre balans mellan arbetsuppgifter inom arbetstiden är helt avgörande för lärares möjlighet att få göra ett bra jobb och för att minska sjuktalen. Det är också viktigt att avtalet är tydligt när det gäller att skapa en lönestruktur som premierar kompetens, kontinuitet och erfarenhet”, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet,  i ett uttalande.

Läs mer om avtalet här.