Arbetsmiljö

Nu ska våra attityder om arbetsmiljö kartläggas

Arbetsmiljöverket vill kartlägga svenskarnas attityder om arbetsmiljö. Runt 5 000 slumpvis utvalda personer ska svara på frågor om hur de ser på arbetsmiljöarbete.

Publicerad

”Engagemanget och intresset för arbetsmiljöarbetet på den egna arbetsplatsen är oerhört viktigt för att ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete”, säger Ulrica Klettner, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Undersökningen ska pågå under hösten och genomföras av SCB. Resultaten presenteras i november. Arbetsmiljöverket tänker sig att undersökningen, som ska omfatta slumpvis utvalda personer i åldrarna 20-64 år,  sedan ska återupprepas vartannat år.

Med hjälp av svaren som samlas in hoppas verket får reda på om svenskarna tycker att arbetsmiljöarbete eller inte och om något skulle kunna få dem att engagera sig i dessa frågor  på sina arbetsplatser.

”Undersökningen kommer att lära oss mer om hur attityder skiljer sig åt mellan chefer och medarbetare, människor i olika åldrar och med olika utbildningsnivå, i små och större företag och så vidare. Det är viktigt underlag i arbetet för att få fler att engagera sig och att söka kunskap om arbetsmiljöarbete”, säger Ulrica Klettner.