Miljödepartementet måste ta in extern experthjälp

2018-09-06 10:41 Tiina Demargne  
Arbetsmiljöverket kräver nu efter inspektion på Miljödepartementet flera åtgärder. Foto: TT-Bild

På Miljö- och energidepartementet är arbetsmiljön så dålig att regeringskansliet måste hjälp av extern expert. Det kräver Arbetsmiljöverket efter inspektion och larm om kränkande särbehandling och tjänstemän som inte lyckas följa lagen, uppger SVT.

SVT rapporterade i somras om situationen på departemnetet, med extremt hög arbetsbelastning och personal som fått sömnproblem.

Arbetsmiljöverket kräver nu efter inspektion flera åtgärder:

  • En undersökning som visar om resurserna är anpassade till kraven.
  • Efter undersökningen: Åtgärder och en handlingsplan.
  • Anlitande av en ”extern sakkunnig expert med dokumenterade kunskaper om arbetsmiljö, i organisationsstyrning och ledarskap”.

Saco-facket kräver nu återkommande avstämningar med den politiska ledningen, så att ambitionerna kan vägas mot resurserna:

– Detta är ett behov generellt inom Regeringskansliet. Situationen som uppstått på Miljö- och energidepartementet kan uppstå även på andra departement. Lojala medarbetare och chefer offrar arbetsmiljön för att prestera utifrån de politiska ledningarnas förväntningar, säger Jesper Svarén, Sacos ordförande, till SVT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen