Arbetsmiljö

Metod för mätning av vårdtyngd

får Arbetsmiljöverkets godkännande

Kommunernas mätningar av vårdtyngd ger en bra bild av arbetsbördan och vilken bemanning som behövs. Nyligen fick det särskilda boendet Fågelsången i Säters kommun klartecken av Arbetsmiljöverket: bemanningen är tillräcklig.

Publicerad

Ute i kommunerna finns flera metoder för att mäta vårdtyngd så att man kan bemanna äldreboenden och särskilda boenden rätt.

En metod som är spridd till mer än 150 kommuner är den så kallade Komrevmetoden som ägs av Öhrlings PriceWaterHouseCoopers.

Nyligen ifrågasattes metoden för att vara för ensidig och bara ta hänsyn till det direkta arbetet med brukarna, som visserligen är det den största delen av arbetsdagen, men inte allt.

Det var i november som skyddsombudet Eva-Marie Nilsson vid Kommunal Dalarna, sektion 15 vände sig till Arbetsmiljöverket med en formell begäran om ingripande. Det gällde arbetsbelastningen på ett särskilt boende i Säters kommun, Fågelsången. Eva-Marie Nilsson ville att myndigheten skulle avgöra om arbetsmängd och personalens tillgängliga arbetstid balanserar.

Kommunen hade tidigare hänvisat till att mätningar av vårdtyngden enligt Komrevmetoden visade att man var i balans och till och med hade ett överskott på 1,01 årsarbetare.

Eva-Marie Nilsson ansåg att mätmetoden bara är inriktad på det direkta omvårdnadsarbetet, men bortser från städning, medicindelning, diskning, schemaläggning och dokumentation som personalen också måste göra.

Arbetsmiljöverket inspekterade Fågelsången i januari. Man hade vissa synpunkter på arbetsmiljöarbetet, men i grundfrågan delade myndigheten kommunens bedömning.

Tomas Junkkahar utvecklat Komrevmetoden. Han jobbar inte längre med metoden, numera är han regionchef i primärvården i Norrbottens läns landsting. Men under många år var han som konsult ute på fältet och gjorde vårdtyngdmätningar.

- Syftet med metoden är att på ett någorlunda enkelt sätt skaffa sig en bild av hur mycket jobb man faktiskt har på olika boendeenheter. Sedan vill man ställa det i relation till personalbehovet, säger han.

Tomas Junkkas erfarenhet är att mätningarna oftast ger samma resultat som personalen gissar. Man vet om man har hög eller låg bemanning. Och det kan verkligen se olika ut i olika kommuner. Invändningen att vårdtyngdmätningen inte inbegriper alla förekommande arbetsuppgifter ser han inte särskilt allvarligt på.

- Det är medvetet att det inte finns med. De här bitarna med städning och dokumentation är en liten del av arbetet som inte styr bemanningen, säger han.

Vårdtyngd

Ett mått på brukarens behov som kan uttryckas i tid och översättas till personalbehov. Källa:Socialstyrelsen.