”Madrasser på golvet för personalen i restaurangens källare”

2018-03-12 11:11 Lennart Lundquist  
Problemen på den indiska resraurangen måste vara åtgärdade senast den 30 april 2018. Annars väntar ett vite på 75 000 kronor. Foto: IBL

Vid inspektionen på den indiska restaurangen i Göteborg upptäcktes på källarens golv tre madrasser med sängkläder och två, tre personer som befann sig på platsen utan att utföra något arbete. ”På två av dessa madrasser låg personer för att sova”, skriver Arbetsmiljöverket.

Vid inspektionen konstaterades också att när de anställda ska bära rissäckar och annat från källaren till köket måste de gå upp för en brant trappa.

Företaget åläggs nu att ta reda på om detta är riskfritt för de anställda. Om det inte är det utan kan medföra belastningsskador eller olyckor vill Arbetsmiljöverket veta ha besked om planerade åtgärder.

Vid besöket kunde verket konstatera att restaurangens ledning saknar tillräcklig kunskap för att undersöka arbetsmiljörisker eller planera och vidta åtgärder. Därför ska företagshälsovården anlitas för detta.

Arbetsmiljöverket upptäckte att det i källaren förvarades fem tiolitersdunkar med diesel placerade på golvet alldeles intill kartonger med ris. Där fanns också ett stort antal handverktyg och maskiner som en kapsåg avsedda för byggverksamhet.  Verket anser att de elektriska installationerna i restaurangen kan skada de anställda.

”På flera ställen saknas kapsling på både elledare och kontaktdosor. Arbetsplatser ska normalt inte placeras i omedelbar närhet av elektriska anläggningar där höga strömstyrkor eller höga spänningar förekommer”, skriver Arbetsmiljöverket som kräver att en behörig elinstallatör ser över alla installationer.

Verket skickade ett brev till restaurangen i början av året och bad om en kommentar och synpunkter på kritiken. Något svar har ännu inte kommit. Problemen måste vara åtgärdade senast den 30 april. Annars väntar ett vite på 75 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö