Larm om pressad personal och matsnusk på Mathem

2018-10-12 11:07 Tiina Demargne  
Mathems personal vittnar om pressad arbetsmiljö. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Anställda är pressade, somliga har tvingas uträtta sina behov i lastutrymmen och personalomsättningen är hög. Det framkommer i Aftonbladets gransking av företaget Mathem.

Aftonbladet avslöjar att personal på matleveransföretaget vittnar om dålig varuhantering och att de tvingas kissa och även byta mensskydd i lastutrymmet, där matkassarna står.

Peter Boucher, anställd för Mathem och före detta skyddsombud, bekräftar för SVT att arbetsbelastningen och personalomsättningen är hög. Han tror att stressen är en avgörande faktor till att chaufförer uträttar sina behov i boxarna i lastbilarna:

– De har hela tiden en press på sig. Vissa kissar i boxarna och vissa i flaskor, och det är ingenting som är ovanligt. Man känner när man lossar boxarna när de ska skrubbas ordentligt att det inte luktar gott, säger han.

Arbetsmiljöverket har krävt att personalen får tillgång till just toaletter och ett matutrymme för att äta och värma maten.

– Det är upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att ordna med hur, vi kräver att det ska finnas, säger Åsa Larsson, handläggare på Arbetsmiljöverket, till SVT.

– De kollegor jag pratat med känner inte igen sig i Aftonbladets granskning. Nu står kollegorna och även luktar på varje låda för man vill verkligen visa att det här inte är Mathem. Det har hänt vid ett tillfälle att en person har kissat i en låda som har kommit tillbaka till lagret. Personen fick då en varning och vi kasserade lådan, säger Tomas Kull, Mathems vd, till SVT och uppger att han ser allvarligt på Aftonbladets granskning och nu tillsatt egna undersökningar.

Handels klubbordförande på Mathem i Stockholm, Sanna Björklund, känner dock inte igen bilden som beskrivs i Aftonbladets granskning.

– Självklart finns det problem, men de är de är långt ifrån den bild som framställts. Det är tråkigt att de som upplever problem inte har tagit upp dem med klubben innan de gått till media. De fackliga relationerna med arbetsgivaren fungerar bra, säger Sanna Björklund, till Handelsnytt.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen