Kräver sanering och stopp för duvors bajsattacker

2020-02-17 15:55 Lennart Lundquist  
Duvor som letar mat i Sundbybergs Centrums tunnelbanestation. I Sundbyberg har duvorna setts åka på tunnelbanan till Duvbo. Foto: Anders Ahlgren/TT

Fåglar har under en längre tid ställt till med stora problem på flera av tunnelbanans stationer längs med den så kallade Blå linjen i Stockholm, rapporterar skyddsombuden som fått nog och kräver omedelbar sanering och avskjutning.

På Sundbybergs station har ett duvpar lärt sig att öppna de automatiska dörrarna ”vilket fått konsekvenser för hela stationen”, enligt skyddsombuden - det vill säga fågelexkrement.

I Tensta är norra sidan av stationen, rulltrappan samt biljetthallen betäckt med fågelträck. I taket har fåglar karvat ut hål för sina bon.

I Kista är framför allt biljetthallens norra sida bombarderad.

I Akalla fungerar inte klimatanläggningen. Orsaken till det är att fåglar byggt bo på hänganordningen på väggen utanför anläggningen. 

”Flera oberoende har sagt att det börjar lukta när just klimatanläggningen slås på vilket får till följd att den inte kan användas vilket gör servicedisken olidligt varm”, skriver skyddsombuden.

Enligt skyddsombuden är stationerna så besudlade med exkrement och fågeldun att det är svårt att undgå risken att kontamineras vid städning. 

”Vid servicedisken på Akalla norra tvingas städarna stänga av klimatanläggningen för att inte riskera att inandas partiklar som kan leda till influensaliknande sjukdom som sätter sig på lungorna”, enligt skyddsombuden.

På grund av detta blir luften mycket dålig vilket skapar stress och koncentrationssvårigheter.

”Försäljningsmomentet blir lidande och fel kan uppstå med kundklagomål vilket skapar ännu mer stress”, skriver skyddsombuden som kräven omedelbar sanering – och en avskjutning av de ovälkomna gästerna.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö