Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar

2020-10-13 09:13 Tiina Demargne  
Arbetsmiljöverket. Foto: TT-Bild

CORONAVIRUS. Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat kraftigt under coronapandemin, visar ny statistik från Arbetsmiljöverket, skriver SVT Nyheter .

En sjukdom räknas som arbetssjukdom om den har uppkommit under arbetstid eller till följd av arbete, till exempel om man blir smittad på sin arbetsplats. Preliminära siffror visar att det under årets första halvår inkom 8 596 anmälningar om arbetssjukdom till myndigheten – en ökning med 60 procent jämfört med samma period förra året.

– I princip hela ökningen är corona-relaterad, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till SVT.

Majoriteten av anmälningarna, 6 300, rör kvinnor. Det är en ökning med 85 procent jämfört med förra året. För män ligger ökningen på 16 procent, upp till 2 296 anmälningar. Den stora skillnaden kan enligt SVT bero på att fler kvinnor jobbar inom vård och omsorg, de mest utsatta branscherna för viruset. 4 913 anmälningar rör branschen, en ökning med 219 procent.

Läs mer: Hemarbete: Man behöver pauser – kroppsligt och mentalt

Inom flera andra yrkesområden minskade däremot antalet anmälda arbetssjukdomar. Inom kultur-, nöje- och fritidsbranschen till exempel minskade de med 43 procent, enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket.

Preliminärt inträffade det även färre dödsolyckor och arbetsolyckor, något som enligt myndigheten troligtvis beror på att många har jobbat hemifrån under perioden.

Alice Nordevik/TT

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö