Arbetsmiljö

Kommunal vill se nytt pensionssystem

Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal, uppmanar till ett nytt pensionssystem. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Pensionssystemet är inte rättvist och ekonomiskt hållbart, skriver Kommunal på DN Debatt. Förbundet uppmanar pensionsgruppen att göra om – och kommer med förslag på förbättringar.

Publicerad

När pensionssystemet gjordes om för 25 år sedan var målet att pensionen skulle motsvara 70 procent av slutlönen, I dag får många klara sig på mindre än hälften, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin, och Josepha Lindblom, utredare på förbundet, i debattartikeln.

Huvudförklaringen, menar debattörerna, är en kombination av låg lön och pensionssystemets konstruktion.

"För att få en pension som baseras på den egna intjänade pensionen förväntas pensionsåldern för medlemmarna i Kommunal som är födda 1960 bli cirka 70 år för de som arbetat heltid med tjänstepension, (utan tjänstepension 73 år)" skriver de.

De pekar på två utmaningar, det ena är att avgifterna till den allmänna pensionen inte är tillräckligt höga för att ge en allmän pension som fullt ut baserar sig på inkomstgrundad pension för den med en vanlig arbetarlön.

Den andra utmaningen är svenskarnas ökande medellivslängd.

I Kommunals rapport ”Pension för mödan – det ska löna sig att ha arbetat”, presenterar de förslag på förbättringar i pensionssystemet. De föreslår bland annat att rätten till sjukersättning, sjukpenning och a-kassa följer med pensionsåldern uppåt eftersom det ger möjlighet att vänta med att ta ut pension och därmed få en högre pension.

Ett annat förslag är att öka möjligheterna att skjuta upp uttag av ålderspension.

Kommunal konstaterar att den politiska lösningen är att höja åldersgränserna i pensionssystemen de kommande åren och invänder:

”Det är inte en hållbar lösning för alla. Vi har länge konstaterat att man kan höja pensionsåldern hur mycket som helst. Det spelar ingen roll eftersom det för många är kroppen – inte riksdagsbesluten – som avgör när man slutar arbeta. Kommunal organiserar yrken där den fysiska arbetsbelastningen är hög, bland annat undersköterskeyrket – Sveriges största yrkesgrupp. Och de som inte klarar att arbeta längre kommer att drabbas värst, både av en lägre pension och av att rätten till bostadstillägg och garantipension skjuts fram i samband med övergången till riktålder. De som har fysiskt och psykiskt tunga arbeten och inte längre orkar tvingas acceptera en mycket låg pension utan grundskydd.”

Ellinor Knoxborn/TT