Arbetsmiljö

Kommunal tar strid för bussförares arbetsmiljö

Byggnads vapenskrammel för att få igenom arbetsmiljökrav har fått efterföljare. Nu har Kommunal hakat på. Delade arbetspass och osäkerhet efter upphandling och byte av trafikbolag, det är Kommunal berett att använda konfliktvapnet till att ändra på.

Publicerad

– Då vi inte upplever att arbetsgivarna tar våra krav på allvar väljer vi nu att varsla, sa Kommunals avtalssekretare Lenita Granlund i samband med att förbundet varslade Bussarbetsgivarna om strejk.

Bussförare kan ha haft samma jobb i 15 år och ändå vara provanställda, vid byte av entreprenör måste de ofta söka om sina jobb. Dessutom kan det handla om 13 timmars arbetsdag på grund av delade pass. Kommunal kräver att bussförare ska få följa med till den arbetsgivare som vinner upphandlingen på trafiken, utan att behöva söka om sina jobb. Kommunal vill också att bussförarna ska ha möjlighet att påverka sina scheman och arbetstider.

Kommunal har förstås också ställt krav på löneökningar, 1 740 kronor på tre år. Men för att gå med på Kommunals krav vill Bussarbetsgivarna ha något som gynnar arbetsgivarna i stället.

– Vi har varit beredda att gå Kommunal till mötes både vad gäller löner och villkor men det förutsätter att även Kommunal gör vissa eftergifter, kommenterade Bussarbetsgivarnas och Transportgruppens vd Peter Jeppsson Kommunals varsel.

Det första strejkvarslet gäller från den 13 juni och nästa från den 19 juni – om inte parterna dessförinnan kan komma överens med hjälp av medlarna Inger Örtendahl och Bengt Huldt.

Tidigare i våras lyckades Byggnads få in sitt krav på en särskild förhandlingsordning (samma som Elektrikerna har i sitt installatörsavtal sedan 2004) i byggavtalet efter medling. Det är nu inskrivet i byggavtalet och sedan också i Byggnads maskinentreprenöravtal att arbetsgivaren måste förhandla med det lokala facket så fort ett skyddsombud sagt till om ett arbetsmiljöproblem. Blir parterna då inte överens kallas Arbetsmiljöverket in.

Byggnads krävde också att huvudentreprenörsansvar för att komma åt den allt sämre arbetsmiljön byggjobbarna har ju längre ut i entreprenörskedjan man kommer. Den frågan lyckades inte parterna avtala om. I stället ska en arbetsgrupp försöka hitta en lösning. Gruppen har till den 15 januari 2014 på sig.