Arbetsmiljö

Kommun slipper företagsbot

Nygipsad och medtagen efter olyckan i slöjdsalen. Tilda Karlssons arm fastnade i pelarborrmaskinen, som saknade skydd och inte borde ha använts. Ett av många exempel på eftersatt arbetsmiljöarbete i svenska skolor. Foto: Privat
Pelarborrmaskinen som orsakade olyckan har nu fått det skydd av plast som den saknade när Tilda Karlsson skadades.

Rektorn hade ansvar för att eleven bröt armen när hon fastnade i pelarborren. Hovrätten anser dock, precis som tingsrätten, att skolan inte ingår i kommunens näringsverksamhet.

Publicerad

Olyckan hände i Forshällaskolan i Uddevalla vårterminen 2012. På en slöjdlektion fastnade då en tioåring med tröjärmen i en pelarborr.

Tingsrätten dömde både slöjdläraren och rektorn för arbetsmiljöbrott. Rektorn överklagade domen. Han hänvisade till att han hade fullt förtroende för att hans lärare inte utsatte eleverna för risker. Rektorn ansåg också att han inte kunde lastas för att eleven hade olämpliga kläder, en långärmad vid tröja, som lätt kunde fastna i roterande verktyg. Dessutom kunde han inte veta att borren användes trots att det var förbjudet.

Hovrätten anser att ingenting av detta gör att rektorn ska frikännas. Det innebär att rektorn ska betala 60 dagsböter för arbetsmiljöbrottet vållande till kroppsskada.

Domstolen delar tingsrättens syn på att kommunens skolverksamhet inte ska betraktas som näringsverksamhet. Och att detta innebär att kommunen inte ska betala företagsbot.

Om domen:

30 september 2014, Hovrätten för Västra Sverige, mål B 1137-14