Arbetsmiljö

Journalistkongressen: Ta ansvar för arbetsmiljön

Jonas Nordling omvaldes för andra gången till ordförande för Journalistförbundet under kongressen i Bålsta, den 12 april 2018. Foto: Karin Nilsson
Jonas Nordling omvaldes för andra gången till ordförande för Journalistförbundet under kongressen i Bålsta, den 12 april 2018. Foto: Karin Nilsson

”Från landets redaktionsgolv kommer vittnesmål om en allt mer ansträngd arbetsmiljö. Scheman läggs utan hänsyn till individernas förutsättningar, med tvära kast i arbetstiderna och med arbete under dygnets alla timmar.”

Publicerad

Under Journalistförbundets kongress i Bålsta antogs på torsdagen ett uttalande riktat till mediebranschens arbetsgivare runt om i landet - och ett påpekande om att arbetsmiljön inte borde vara en tvistefråga – utan ett gemensamt intresse:

”Inte sällan schemalägger arbetsgivarna systematiskt för att undvika de system för arbetstidsförkortning som finns i kollektivavtalen. Inte sällan nonchaleras de skrivningar om arbetstider och arbetsmiljö som trots allt finns i avtal och i lag och föreskrifter. Inte sällan motarbetar arbetsgivarna skyddsombuden, i stället för att samverka med dem.

”Utbrända anställda kan inte producera någon kvalitativ journalistik.”

Tidningen Journalisten rapporterar att kongressen vill att förbundet omedelbart inleder ett arbete med att stärka klubbar i arbetsmiljöarbetet.

– Vi vet att vi inte kom nästan någonstans i avtalsförhandlingarna. Det beklagar vi. Vi har en motpart som inte är så förtjust i arbetsförkortningar, sa Sara Stenman, föredragande från förbundsstyrelsen.