Arbetsmiljö

Hamnarbetarförbundet: Vi är oroliga för säkerheten

Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet förhandlar nu på morgonen återigen med Sveriges Hamnar om ett rikstäckande kollektivavtal.

Publicerad

”Vi måste komma in på banan igen när det gäller skyddsarbetet. Det är det huvudsakliga skälet till att vi kallar till en ny förhandling redan en dryg månad efter den senaste. Vi är oroliga för säkerheten och ser detta som en akut situation”, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér, i ett uttalande.

Hamnarbetarförbundet föreslår ett likalydande avtal som Transportarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar.

”Hamnarbetarförbundet är en basdemokratisk fackförening, och det är bara en lösning där vi är fullvärdig avtalspart som ger medlemmarna faktiskt inflytande över avtalsinnehållet. Ett likalydande fristående avtal bedömer vi vara den mest framkomliga vägen för att nå dit just nu”, säger Eskil Rönér.

Hamnarbetarförbundet erbjöds ett hängavtal för en dryg månad sedan i samband med de senaste förhandlingarna om ett rikstäckande kollektivavtal med motparten Sveriges Hamnar. Det tackade Hamnarbetarförbundet nej till.

Sveriges Hamnar underströk då att man i Sverige tecknar ett kollektivavtal per bransch för arbetare. Arbetsgivaren menade vidare att de oavsett kraven inte kan teckna fler ej likalydande avtal för samma grupp anställda.