Grova hot mot genusforskare vanliga

2020-01-20 10:03 TT  
En bombattrapp vid nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg ledde till ett stort polispådrag i december 2018. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Många genusforskare utsätts för grova hot på grund av sitt forskningsområde.

Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet har utsatts för upprepade hot via telefonsamtal och mejl, men även incidenter där personer kommit till institutionen med hammare. Institutionen är numera alltid låst och vakter närvarande vid öppna föreläsningar, rapporterar S VT Nyheter.

På Göteborgs universitet har skyltar som visar till nationella sekretariatet för genusforskning plockats bort, sedan en bombattrapp hängdes på ett dörrhandtag i december 2018, en incident som flera medier rapporterade om. Ingen har gripits för bombhotet.

Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet, säger till SVT att hoten kan leda till att personer väljer bort att forska i ämnet eller inte vågar uttala sig offentligt.

När SVT ringer runt till olika genusinstitutioner är det få forskare vill berätta om sina erfarenheter med namn och bild.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen