Fortsatt pressat på Danderyds akut

2018-12-14 09:21 Lennart Lundquist  
Vårdförbundets skyddsombud på akuten slog i somras larm till Arbetsmiljöverket om 15-timmarspass och uteblivna lunchraster. Sjuksköterskor beskrev arbetsplatsen som en krigszon. Foto: TT-Bild

Sjukhusledningens akutinsatser från i somras för att ge de anställda på Danderyds akutmottagning en god arbetsmiljö – som då beskrevs som en krigszon – har uppenbarligen misslyckats.

Arbetsmiljöverket hotar nu med ett vite på en kvarts miljon kronor om inte arbetsbelastningen på undersköterskor och sjuksköterskor minskar. Personalen vittnar fortfarande om stress och ångest, sömnsvårigheter, utmattning och sjukskrivningar på grund av detta.

I somras slog Vårdförbundets skyddsombud på akuten larm till Arbetsmiljöverket om 15-timmarspass och uteblivna lunchraster på grund av sjuksköterskebristen. Sjuksköterskor som kom från andra avdelningar för att stötta blev chockade och beskrev arbetsplatsen som en krigszon.

Läs mer: ”Akuten är en krigszon”

Sjukhusledningen utlovade ”en skyndsam handlingsplan för att förbättra läget”.

Enligt Arbetsmiljöverket har den akuta situationen visserligen hävts. Men arbetsbelastningen är fortfarande för hög vilket visar sig i en brist på återhämtning samtidigt som övertidsarbetet ökat. Fortfarande i november fanns tio vakanser på akuten.

”Bemanningen motsvarar inte kraven i arbetet”, konstaterar verket.

Arbetsmiljöverket föreslår två alternativa vägar: Antingen öka resurserna, högre bemanning, eller minska kraven, det vill säga minska inflödet av patienter och öka utflödet.

Danderyds sjukhus får fram till den 31 mars på sig för detta.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö