Förbud mot vindkraftverk med brister överklagas

2017-08-10 13:58 Lennart Lundquist  
En vindkrafttekniker jobbar hundra meter ovan jord när han kontrollerar ett vindkraftverk utanför Vadstena. Vindkraften är en olycksdrabbad bransch. Foto: Henrik Witt

Nyligen beslutade Arbetsmiljöverket att förbjuda det tyska företaget Nordex att i Sverige sälja de vindkraftverk som de tillverkar. Nu protesterar företaget och överklagar.

Enligt verket har vindkraftverken flera brister:

Bruksanvisningen saknar korrekt redovisning av vindkraftverkens buller, ett räcke för hissen saknas, utrymningsluckan är svår att öppna och saknar märkning, rökdetektorn saknar varningssignal.

Förbudet var förenat med ett vite på en och en halv miljon per vindkraftverk som installeras. Därtill måste företaget återkalla de kraftverk som redan finns i landet senast den 31 december. Även detta med ett hot om ett vite på en och en halv miljon kronor per vindkraftverk om Nordex inte gör så.

Besluten överklagas nu till förvaltningsrätten via advokatfirman Lindahls som bland annat tycker att Arbetsmiljöverkets beskrivning av vilken typ av kraftverk som omfattas är otydligt.

Företaget vill att besluten återkallas. Om inte yrkar man på att fristen för att återkalla redan monterade vindkraftverk förlängs till 31 juli nästa år.

Nordex yrkar också på att vitet sänks betydligt som man betecknar som oproportionerligt.

Även Sinovel wind group har av Arbetsmiljöverket förbjudits att ta i drift sina vindkraftverk – och de som finns i dag måste återkallas. I båda fallen hotas de med ett vite på en och en halv miljon per vindkraftverk om de bryter mot förbudet.

Även det företaget överklagar verkets beslut.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen