Byggnadsarbetare larmar inifrån Norra Tornen

2018-09-13 10:49 Tiina Demargne  
Herman Persson, till vänster, är arkitekt och designchef på bolaget Oscar Properties, som står bakom projektet Norra tornen i Hagastaden. Oscar Engelbert, till höger, är bolagets ägare. Foto: TT-Bild

Bygghiss saknas och byggmaterialet släpas genom trappan - tolv våningar upp. Nu vittnar byggnadsarbetare om dåliga arbetsförhållanden i de omtalade Norra tornen, vid Torsplan, i Stockholm.

– Det är det absolut värsta bygge jag varit på någonsin, säger Erik, av de intervjuade, till tidningen Byggnadsarbetaren.

De anställda tvingas bära allt byggmaterial från våning 25 till våning 37, i den först uppförda skyskrapan Innovationen, eftersom det sedan augusti saknas bygghiss. Bygget beräknas vara klart i julhelgen. Men inflyttningen har redan startat i huset och de som arbetar i huset måste samsas med de boende om hissen.

– Vi släpar material och verktyg i trapporna flera gånger per dag. Det sliter oerhört. Det är katastrof, fruktansvärt dåligt.

– Det har varit struligt med hiss och tillträde till våningsplanen hela tiden, även när det fanns en bygghiss. Men nu är det extremt. Vi kan inte ta oss upp och ner i huset, berättar Erik för tidningen.

Dessutom är det problem med utrymningsvägar för de omkring 40 personer som arbetar i huset.

Två skyskrapor bildar Norra Tornen

Byggherren Oscar Properties uppför två skyskrapor på Torsplan, i Vasastan i Stockholm. Den först uppförd och nu aktuella byggnad Innovationen är 120 meter hög. Den andra 104 meter höga byggnaden kallas Helix och ska enligt beräkningarna vara klar för inflyttning 2020. Norra Tornen rymmer sammanlagt omkring 300 bostadsrätter.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen