Byggnads riktar ljuset mot gravida på byggen

2019-09-23 10:51 Tiina Demargne  
Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk, syns på förstasidan av den nya broschyren från Byggnads.

Byggnads satsar på särskild information för – och om – gravida och ammande på byggarbetsplatser. Broschyren innehåller upplysningar om riskbedömning, åtgärder och förbjudna arbetsuppgifter.

Det här är ett viktigt steg framåt för jämställdheten i byggbranschen. I dag är kunskapen för låg. Jag har fött två barn sedan jag blev byggnadsarbetare. Det förvånade mig hur lite information som fanns om arbetsmiljö för gravida. Jag hoppas att den här broschyren kommer finnas i varenda byggbod i Sverige, säger Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Som kvinna i minoritet blir du stereotypen”

Under de senaste fyra åren har antalet kvinnliga medlemmar i Byggnads dubblerats:

Sverige ska byggas av hela befolkningen, inte bara halva. Det finns ett tydligt behov att öka kunskapen och förändra attityder kring graviditet på byggena. För mig är det självklart att oavsett om man är gravid, ammande eller inte ska man kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Informationen riktar sig till gravida, skyddsombud och arbetsgivare men även till alla byggnadsarbetare som vill lära sig mer, skriver Byggnads.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö